Monday, 5 May 2014

3 Waktu Dilarang MandiSumber : Google
Assalamualaikum & salam sejahtera,

Rupa2nya waktu mandi pun ada waktu larangannya. Ya Allah, aku pun baru tau. Padanlah orang tua aku dulu tiap2 hari pun pesan, jangan mandi malam.. jangan mandi malam.. nanti badan cepat dapat penyakit! Kadang2 aku termandi juga waktu malam. Esp. selepas maghrib.


3 WAKTU DILARANG MANDI :

A. 30 Minit Setelah Solat Asar.
B. Setelah Maghrib.
C. Setelah Isya' sehingga pukul 12 malam.PENERANGAN :
A. 30 minit setelah solat asar itu adalah waktu dimana darah didalam diri kita ketika itu sedang panas, jika kita mandi ketika itu, akan menyebabkan badan menjadi lelah dan penat untuk melakukan perkerjaan.
B. Jantung kita setelah maghrib sudah mulai lemah untuk melakukan perkerjaan. Jadi, kajian menunjukkan bahwa ketika ini jika kita mandi akan menyebabkan paru-paru boleh dimasuki air dan boleh menyebabkan paru-paru basah.

C. Setelah solat isya, ini saatnya jantung kita berhenti dan melakukan istirahat, jika mandi ketika ini akan menyebabkan kerosakan jantung akibat kemasukan air.
Sebaiknya mandi setelah 1 jam dari jam 12 malam. Antara pukul 2 - 3 pagi, itu akan lebih memberikan energy kepada badan seperti mana bateri yang telah lemah di cas semula.

Semoga ianya bermanfaat utk kita semua.Aminn.

2 comments:

  1. Assalam, done folo sini & klik tabung Hazinra,..salam knal ye...:)

    ReplyDelete

Ponsikou / Thanks for your comment, I really appreciate it :)