Friday, 19 July 2013

Mari Berkenalan Dengan si Buah Eksotik!


Assalamualaikum wbt.

Hari ni hari Jumaat. Hmm hujung minggu pulak adalah hari yang sentiasa aku nantikan. Boleh golek2 rehat di rumah bersama keluarga tercinta .. yeayy! But not this week. Esok (Sabtu 20/7/2013) ada kelas ganti.. Jadi aku kena turun kerja seperti biasa. Agak malasss disitu..huhu.

Tadi lepas sahur aku membuka fail gambar2 lama di laptop,tiba-tiba  ternampak gambar buah ini dan terus terasa macam nak buat entri pasal si buah eksotik ni. Ngee..

Buah Bambangan

Mesti  ada yg tertanya2 ni buah apa? Sebenarnya inilah dia si buah 'bambangan' yang berbuah secara bermusim di Sabah. Kebetulan adik aku yang bertugas di KL balik ke Ranau beberapa bulan lalu dan di sana dah musim buah bambangan ni. Jadi aku ambik kesempatan mengirim buah ni dari kampung. Buah yang dah masak..sangat harum baunya. Kulitnya tetap berwarna coklat macam ni (gambar atas) walaupun sudah masak. Kulitnya tebal dan ada cara tertentu membuang kulitnya yg tebal. Untuk pengetahuan korang, buah ni besar berganda2 dari buah pelam atau mangga yang biasa tu.

Ok, ni pulak gambar pokok buah bambangan, yang ditanam oleh bapa aku di kawasan kediaman kami di kampung.

Pokok Bambangan

Selama aku bermastautin di semenanjung, aku masih belum pernah nampak lagi buah ni di sini..Hmm, biasanya kalau di Sabah, buah bambangan yang mentah biasanya dijadikan jeruk bambangan. Biji bambangan tu diparut dan dilumurkan bersama isi buah yang nak dijerukkan. 

Buah yang cukup masak biasanya dimakan begitu saja atapun boleh dimakan bersama nasi contohnya salad/kerabu bambangan ataupun dijadikan sambal bambangan.


 Cara membuang kulit buah bambangan
Sumber : Pacik Google



Homemade Salad Bambangan

Penyediaan salad bambangan ni senang ja. Aku kongsikan resepinya.

Salad Bambangan

Bahan2 :

2 Biji buah bambangan, dikupas & potong dadu - masukkan ke dalam mangkuk besar, Ketepikan,
2 Biji bawang merah /sebanyak mana anda suka, hiris nipis2.
Daun bawang dimayang halus,
Sedikit belacan yang dihancurkan.
1-2 Biji cili merah, buang biji & dicincang halus
Air limau nipis
Garam & Gula (jika buah terlalu masam) secukup rasa,

Cara2 :

Masukkan kesemua bahan yang dimayang & dicincang tadi ke mangkuk besar yang berisi buah bambangan. Masukkan garam & sedikit gula diikuti perahan air limau nipis tadi. Gaul rata dan masukkan ke dalam peti sejuk. Bila dah nak makan keluarkan. Salad ni sedap dimakan bersama nasi putih.

Rasanya, entri ini dapat membantu anda yg belum pernah rasa buah ni. Hehe. Bagi aku, buah ni sedap.
Ok lah, jumpa lagi di waktu lain.

Bye!

4 comments:

  1. mcm buah bachang jer..huhu

    ReplyDelete
  2. Normi buah Bachang isi warna krim putih kan.. ;) kot adik beradik..

    ReplyDelete
  3. tak..warna mcm tu jgk..hihi

    ReplyDelete
  4. Mari Bergabung Bersama Kami di suksestoto,com , Kami Salah Satu Bandar Togel online Terbesar yang sudah lama bergerak di bidangnya,dengan 8 Pasaran Negara Yang bisa anda pilih, dan menjadi jutawan. ayok nunggu apa lagi mari kita ramai kan. bandar togel online terpercaya di indonesia

    ReplyDelete

Ponsikou / Thanks for your comment, I really appreciate it :)