Tuesday, 10 September 2013

Cucur Bilis Air Panas


Assalamualaikum wbt & salam sejahtera.

Sekarang ni di Hulu Langat musim hujan dan mendung sepanjang hari. Sang matahari sudah lama tak kelihatan. Jadinya, suhu agak 'sejuk' sedikit. Tapi tidaklah sesejuk kampung halaman aku di Ranau. Bila hujan lebat, esok paginya bukit di belakang kuarters ni akan diliputi kabus, sekali lagi mengingatkan aku pada kabus tebal dan dingin di kampung. 

Dah tau cuaca sejuk, aku pula mulalah cepat lapar. Kalau bancuh minuman panas, teringin pula nak ada kudap-kudap. Paling ekspress tentulah buat cekodok/cucur. En Hubby pulak memang suka makan cucur bilis yang dicampur hirisan bawang. Panas2 memanglah sedap dimakan, tapi bila dah sejuk, cucur yang aku selalu buat tu jadi liat! Jadi aku google cari resepi cucur di internet. Jumpa resepi yang dikongsikan di blog Kak Yati  Memories. Tq kak Yatie.

Sebelum ni aku memang tak tahu, bancuhan tepung cucur ni menggunakan air panas. Padanlah yang aku selalu buat tu liat bukan main bila dah sejuk. Kali ini, aku berjaya membuat cucur bilis yang lembut dan sedap walaupun sudah sejuk.

Cucur bilis yang dah siap goreng :)


Bahan2 Yang aku gunakan :

Tepung gandum
Secubit garam,
Bilis yang direndam dan ditumbuk sedikit
Bawang merah kecil (cincang halus)
Hirisan halus lobak merah
Air panas

Caranya :

Campur semua bahan kecuali air panas.
Buat bulatan ditengah2 tepung tersebut.
Tuang air panas dan kacau tepung dengan pantas.


Untuk sukatan semua bahan, maaflah ye aku pun main agak2 je. Tak ikut sangat resepi asal yang kak Yatie kongsikan, cuma aku gunakan sebagai panduan. Kalau nak cuba buat dan tak tahu nak agak, korang boleh cuba ikut resepi di blog kak Yatie tu yer :) ..

Alhamdulillah En. Hubby cakap, sedap dan pinggan licin!


Ok, jumpa lagi. Tata.



4 comments:

  1. Sedap cucur tu..mesti lembut je kan sebab bancuh ngan air panas.. yummy!!!

    ReplyDelete
  2. wah terliur betul! ^_^

    ReplyDelete
  3. @RynaHakimi : betul cucur tu lembut n sedap!..

    Deno : hehe.. :)

    ReplyDelete
  4. @RynaHakimi : betul cucur tu lembut n sedap!..

    Deno : hehe.. :)

    ReplyDelete

Ponsikou / Thanks for your comment, I really appreciate it :)